menu
Word Lid
Trajectcontroles: om de poen is het te doen!

Kies Veilig! Met die slogan trok onze partij in 2012 naar de lokale verkiezingen. Veiligheid was voor ons ook veiligheid in het verkeer. Dat onze kinderen met zo weinig mogelijk risico’s naar school kunnen fietsen bijvoorbeeld. En dat zogenaamde 'laagvliegers' streng beboet worden. 

Gaat het nog over verkeersveiligheid?

Maar of de enorme hoeveelheid trajectcontroles over heel Vlaanderen nog iets te maken hebben met het verhogen van verkeersveiligheid, dat betwijfelen we. Sinds september 2022 heeft de stad Bilzen op 12 plaatsen op ons grondgebied trajectcontroles ingeplant. Het Vlaams Belang was hier geen voorstander van. 

De twee grootste bezwaren die we van meet af aan uitten gingen over het feit dat de trajectcontroles voornamelijk liggen tussen twee dorpskernen in, en het dus vooral de plaatselijke bewoners zijn die riskeren meermaals beboet te worden.

En ten tweede hebben wij formeel bezwaar geuit tegen het feit dat per geïnde boete 29 euro doorvloeit naar het privé-bedrijf Taas ('Trajectcontrol as a service') dat instond voor de installatie en het onderhoud van de infrastructuur (camera's etc.). 

Wel degelijk een verdienmodel 

De boetes die geïnd worden zijn eigenlijk GAS boetes waarmee uw ‘zware voet’ meteen ook een bron van inkomsten is voor de stad. Daarom dat we onomwonden stellen dat er wel degelijk een verdienmodel achter de trajectcontroles steekt. Het is nu eenmaal eigen aan commerciële bedrijven dat ze inkomsten moeten genereren. Waarmee men dus per definitie het doel van louter verkeersveiligheid voorbijschiet! Of gelooft u dat iemand investeert om zijn of haar geld kwijt te zijn? Natuurlijk niet, er moet een zeker rendement zijn. Al was het maar om de gemaakte kosten terug te verdienen.

2,2 miljoen euro aan inkomsten sinds de opstart!

Het Vlaams Belang vroeg recent de actuele cijfers op omtrent de inkomsten voor de stad (én dus ook voor het privé-firma Taas). Daaruit blijkt dat de stad sinds de opstart van de trajectcontroles reeds € 2.239.803 opstreekHet bedrag dat hiervan werd overgemaakt aan Taas bedraagt intussen reeds € 1.153.477

Ook de in de komende begroting rekent de stad op deze inkomsten, zo blijkt uit het Meerjarenplan voor de komende tijd.  Het is dus vooral de stadskas die wordt gespijsd. 

Dit moet en kan anders! 

De Vlaams Belangfractie zal dan ook voorstellen om dit systeem te herzien in de toekomst, zodat de middelen die worden geïnd door de stad, ook volledig worden geïnvesteerd in het verhogen van de verkeersveiligheid op ons grondgebied. 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF