menu
Word Lid
Trajectcontroles in Bilzen? Vlaams Belang kritisch!

Tijdens de gemeenteraad van 7 december 2021 werd het beleidsplan mobiliteit voorgesteld. Hieronder vindt u het standpunt en de tussenkomst van de Vlaams Belang-fractie. Wij keurden het beleidsplan alleszins niet goed. 

"De Bilzenaar vindt mobiliteit en verkeersveiligheid heel belangrijk. En deze beleidsvisie inzake een snelheidsbeleid is daar een uiting van. De aanpassingen in het fietsbeleid (fietsstraten, veilige fietsverbindingen, een centrum dat een fietszone wordt, etc) vormen één onderdeel van de beleidsvisie en de trajectcontroles vormen een tweede.

Ik wil vooral ingaan op dat laatste.

Want wat zien we? Eerder dit jaar werd er een Vlaams decreet gestemd dat stelt dat lokale besturen voortaan ook via een GAS-boete zélf kleine snelheidsovertredingen kunnen beboeten in een zone 30 of 50. De stad Bilzen gaat in op die mogelijkheid en zal dit dus doen door het instellen van trajectcontroles (vooral op straten met een woonkarakter en op verbindingswegen tussen twee woonkernen). 

Twee dingen hierover: 

1. Voor het Vlaams Belang start een veilig maar vlot verkeer met een afgestemde verkeersinfrastructuur. Lokale besturen moeten dus onveilige verkeerssituaties kunnen aanpakken. Uiteraard. En een goed doordachte begrenzing van de snelheid kan hier zeker een deel van uitmaken. Maar het Vlaams decreet waarover ik daarnet sprak, werd door onze fractie niet gesteund. Dat is het Vlaams parlement, maar dat is bijgevolg ook altijd onze houding geweest in andere dossiers van deze aard die al eerder in deze gemeenteraad werden behandeld. Omdat wij principieel zijn als wij vinden dat lokale besturen zich niet met politioneel-gerechtelijke zaken als verkeershandhaving moeten bezighouden.En vooral het feit dat wij gaan samenwerken met een privébedrijf (het enige in Vlaanderen met die expertise, zo blijkt) voor de installatie van de nodige camera’s en het uitvoeren van de controle. Een privébedrijf dat dus zijn investering zou zien renderen door het innen van een percentage van de boete-inkomsten (in Bilzen 24 euro per uitgeschreven boete). De constante nood aan inkomsten is hoog, ook in Bilzen. Het aantal zones 30 en 50 zal ongetwijfeld nog sterk gaan stijgen. U heeft al bevestigd dat dit zo zal zijn. Misschien ook wel op plaatsen waar het niet meteen nodig zou zijn. Zoveel te meer administratieve boetes zal u kunnen innen. Het is ook niet ondenkbaar dat de privé-partner hier ook nog eens extra druk voor zal uitoefenen. Meer boetes, meer inkomsten, ook voor hen.  

2. Wat voor ons bijkomende bezwaren oproept, is het feit dat – en we zitten toch in een grensgemeente, ik hoef daar geen tekening bij te maken als het gaat over grensoverschrijdend drugsverkeer – met dit administratief boetesysteem buitenlandse wagens niet beboet worden, want als lokale overheid hebben we de gegevens van die bestuurders niet. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? 

En dus: verhogen van de verkeersveiligheid: ja. Maar de uitwerking die u voorstelt, daar stellen wij ons wel vragen bij en daar hebben wij zelfs principiële problemen mee. De Vlaams Belang-fractie zal bijgevolg dit beleidsplan niet goedkeuren."

Annick Ponthier

Fractieleider Vlaams Belang Bilzen

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF